fredag 16 december 2016

HUR VI HÖJER SEROTONINNIVÅN PÅ ETT NATURLIGT SÄTT.Jag har tidigare skrivit om serotoninets inverkan på smärta, välbefinnande och sömn. För sömnen är den livsviktig, utan serotonin kan vi inte sova alls (serotoninet behövs för produktion av melatonin). Den är också en av kroppens smärtlindringsmekanismer och för lite av denna signalsubstans ger dessutom depressioner.

Fler och fler i västvärlden lider av depressioner (orsakerna kan vi ta en annan gång) och detta har förstås de stora läkemedelsföretagen uppmärksammat. Det ena lyckopillret efter det andra marknadsförs och förväntas lösa alla våra problem. Den bilden vill gärna läkemedelsbranschen inpränta i oss, men pillrens baksida talas det inte om. Många förlorar sexlusten, de flesta blir beroende eftersom pillren inte stimulerar kroppens egen produktion av serotonin.

Dessutom kan överdosering faktiskt vara livsfarligt:
”Att ta för mycket av ett serotoninhöjande läkemedel kan emellertid orsaka ett farligt tillstånd kallat serotoninsyndrom. Om du misstänker att du lider av serotoninsyndrom bör du söka medicinsk hjälp med en gång. 

Symptom på serotoninsyndrom:
• Förvirring
• Ångest
• Rikliga svettningar
• Hög feber
• Muskelstelhet
• Ostadigt blodtryck
Med behandling botas serotoninsyndrom vanligtvis inom ett par dagar. I ovanliga fall kan det vara dödligt”

(Vill du veta mer om serotoninstimulerande läkemedel, se denna sida:
http://www.fibromyalgi.se/1/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1/323).
*

Att ta syntetisk ”medicin” är något jag själv drar mig för i det längsta, eftersom jag råkat ut för så mycket biverkningar.

Och det finns faktiskt sätt att, på naturlig väg, höja sin serotoninnivå, jag tar upp några som jag själv provat, med gott resultat.

1. Ljusterapi; För lite ljus ger för låg serotoninhalt då det behövs för att bryta ner melatonin till serotonin. TIPS! Fullspektralampa; aktiverar D-vitaminsyntesen, ökar halten av serumkolesterol, stimulerar sköldkörteln, ökar östrogenhalten. Nästan lika välgörande som solljus och ett bra tillskott, speciellt under vinterhalvåret. www.nordiclightcare.com har bra produkter. Jag har en liten lampa vid matbordet som jag sätter på när jag äter frukost. På vinterhalvåret lyser den även när jag sitter vid datorn. Men bäst är naturligtvis att vara ute i solen så ofta du kan.

2. Näringsämne som ökar serotoninhalten
• Tryptofan; (serotoninets byggsten).  Tryptofantillskott; t.ex. 5-htp 100mg 3 ggr/dag. (Note 2016-12-16; Jag tror inte 5-htp går att få tag längre i Sverige) Undersökning redovisad i Journal of International Medicin Research visar att ca 50 % av FMS-patienter som fick denna dos fick påtagliga förbättringar i fråga om smärtans intensitet, antal ömma punkter och sömnkvalitén. (några fick milda biverkningar i form av slöhet och diarré). FMS tycks ha svårt att ta upp tryptofan med maten, dvs. har svårt att spjälka protein (har visat sig ha låga nivåer av sex aminosyror) varför ett tillskott av matspjälkningsenzymer rekommenderas, t.ex. Papain, Bromelain eller Chymotropsin. Hälsokostaffärer har kombinationspreparat, pröva dig fram. Själv har jag prövat Holistic Cellenzym tillsammans med 5-HTP med gott resultat

Tryptofan finns naturligt i:
o Kyckling, kalkon och ägg,
o Lax, helgeflundra och skaldjur.
o Bönor och linser,
o Cheddarost, mjölk, keso.
o Hasselnötter, valnötter, pekannötter, jordnötter och sojabönor.
o Frukt; främst äpple, ananas, apelsin, fikon och banan.
o Grönsaker; främst avokado, tomat, grönkål och broccoli.
o Eller ta ett tryptofantillskott; t.ex. 5-HTP

 Cacaobönan. Välj helst mörk kallpressad choklad, med minst 70 % cacao.
• Magnesium, främjar serotoninreceptorernas funktion. 

  
Övrigt som ökar serotoninhalten

• Motion i avslappnad takt – mycket viktig för FMS-patient (Fibromyalgi-) att börja försiktigt. Bör endast göras i samband med ett smärtlindringsprogram, dvs. stimulering av serotoninproduktionen, mental träning m.m. Bör bestå av;
Tänjning – motverkar muskelstelhet.
Hjärt- och kärlträning (kondition); - ökar halterna av serotonin, tillväxthormoner, endorfiner samt ökar blodcirkulationen i musklerna vilket innebär ökat upptag av näring och syre samt underlättar utsöndring av gifter och avfall från ämnesomsättningen.
Styrketräning; - ger musklerna mer motståndskraft mot mikroskopiska muskelskador.
Yoga – och qigongövningar; – förenar kropp och själ – ökar serotoninhalten
*
• Meditation. Avspänningsövningar. 

Det här var några tips om hur du kan höja din serotoninnivå - kanske hjälper det dig mot dina sömnproblem, kronisk smärta och lättare depressioner. Jag vill råda dig att testa detta innan du börjar knapra syntetiska lyckopiller. För de förstör din biokemiska balans och håller inte i längden.

Kom ihåg – det är du som är ansvarig för ditt liv - och din hälsa. Så låt inga profithungriga företag lura dig ta något som i längden förstör din fysiska och biologiska balans.


Tidigare publicerad  2011-01-29 i Metrobloggen

(Eftersom Metrobloggen inte längre finns publicerar jag delar av mina gamla bloggar här igen)

***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar