onsdag 12 april 2017

ATT ÄLSKA SIG SJÄLV



Den som verkligen älskar sig själv, den med en genuin självkänsla, har inget behov av att trycka ner, håna eller förlöjliga andra. Jag tror inte ens man kan förmå sig till det.

Innebär det då att alla som mobbar på olika sätt inte gillar sig själva? Att det är en form av projektering? Jag tror det (även om personen stark skulle förneka det – men det hör till skuggors uttryck). Jag tror också att en sådan handling även skadar den som utför den, att självföraktet ökar, för innerst inne vet alla att det är fult, fegt och fel att förlöjliga andra.

Att se över sina skuggar, allt man inte vill se hos sig själv - och att sedan acceptera dem, kanske till och med bli vän med dem tror jag är enda vägen till att älska sig själv. Det leder i alla fall till självkännedom.

Dessa tankar kom efter att ha sett en ung kvinna lägga ut en smygtagen bild med på en annan, lite mullig kvinna på ett löpband med en hånfull kommentar.


Och kan ett starkt undertryckt självhat vara grundorsaken till att en person blir terrorist? Ett självhat som maktgalna fanatiska ledare fångar upp, göder och ur det skapar självmordsbombare? Ett självhat som göms bakom begrepp som hämnd eller en falsk känsla av överlägsenhet?

Vad tror du?


Lite tankar en mulen onsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar